Nieuws op internet: wie bepaalt wat jij ziet?..over nieuwsbrieven en rss-feeds

13/07/2009 § Een reactie plaatsen


Een hotmail-adres, een gmail-adres, een twitter account, een facebook-account, I-google voor je laatste nieuws, wil je weten waar je bent en waar je heen moet dan gebruik je google maps (zo is het eens voorgekomen dat een gast voor een radioprogramma dreigde te laat aan te komen in de studio omdat er nogal wat wegen opgebroken waren, met behulp van een telefoontje naar de studio en de laptop met google maps geopend bereikte desbetreffende gast op tijd de studio voor een live-interview).

Deze communicatiefuncties van het internet zijn reuze handig, en is volgens mij het sterkste punt van het wereldwijde web. Het razendsnel uitwisselen van informatie aan elkaar. Dat er met razendsnel informatie uitwisselen ook geld verdiend kan worden, dat is iets waar de journalistiek nu ook achter komt. Internet wordt steeds serieuzer genomen door ‘de journalistiek’. Helemaal eens met het punt dat een vriendin van mij, Janneke Boluijt, aanhaalt in haar weblog over internet en journalistiek ben ik het dan ook niet. “Dan zie ik vijftigplus-journalisten met wiebelige mobiele telefoontjes een wanhopige poging doen om een brand in een buurtsuper te vast te leggen, voor de website van hun regionale dagblad. Dit alles in het kader van: we moeten met de tijd mee. En oja, er moet ook nog een stuk in de krant! Niet veel tijd meer voor! Maar we hebben in ieder geval wel de beelden! Tenenkrommend.”

Het is waar dat krantensites niet voorlopen op het gebied van internet..maar vind je het gek? Hoofdtaak van dagbladen, is het produceren van dagbladen, zeker in tijden waarin dagbladen het niet makkelijk hebben het hoofd boven water te houden. Geld voor een ‘website’ is er niet. Althans, uit ervaring weet ik dat bij regionale dagbladen tot in ieder geval voor twee jaar terug, de journalist zijn verhaaltje uit de krant, ingekort aan het eind van de dag nog even op de website plaatste (als het al aan het eind van de dag was en niet de dag erna). Toch zie je dat ieder zichzelf serieus nemend journalistiek medium, steeds beter met de mogelijkheden van internet omgaat. Internet als medium wordt ook steeds serieuzer genomen door toonaangevende nieuwsmakers, het is niet voor niks dat Barack Obama bij zijn persconferenties journalisten van de website Huffington Post toelaat. Daarmee is hij de eerste Amerikaanse President die internetjournalisten toestaat bij persconferenties.

Aan de ene kant is dat positief, websites zien er professioneler en een stuk gebruiksvriendelijker uit, mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe website van de actualiteitenrubriek EenVandaag. Zeer gebruiksvriendelijk, erg snel, en ook logisch ingedeeld en ook goed zelf in te delen door de individuele gebruiker.

Maar laat dat laatste punt nu ook net het grote minpunt van journalistiek op internet zijn. Als abonnee van een krant lees je ’s ochtends vroeg, of in het geval van de NRC ’s middags, waarschijnlijk niet alle artikelen, maar je wordt op z’n minst wel geconfronteerd met alle ‘koppen’ boven de artikelen, vervolgens kun je bepalen wat je wel en wat je niet wil lezen aan de ontbijttafel, of, opnieuw in het NRC-geval bij de verlate lunch. Op internet kun je je abboneren op rss-feeds, op podcasts, op vodcasts, op nieuwsbrieven, in principe reuze handig omdat je zo voor jezelf al de informatie filtert. Wil je geen nieuwsupdate ontvangen over de laatste roddels uit Hollywood, dan geef je je niet op voor die bepaalde rss-feed. Wil je graag weten wanneer de allernieuwste IPhone uitkomt, dan schrijf je je in bij een ‘digital-lifestyle’ website/nieuwsbrief. Het zijn de voordelen van het internet dat je razendsnel aan informatie komt waar je anders zelf actief naar opzoek moet (reclamefolders doorspitten, abonnement afsluiten op een blad, enz.) toch maakt het ook lui, wie bepaalt welke informatie je wel en niet ontvangt in een nieuwsbrief/rss-feed etc.

In een tijdschrift/dagblad kun je zelf bepalen of je een artikel wel of niet leest. Dan heb je inderdaad nog wel journalisten die bepalen wat wel en wat niet het blad haalt, maar je krijgt op z’n minst te zien welke artikelen wél het blad gehaald hebben. Dat krijg je niet in de door jou geselecteerde nieuwsbrief, want er zijn nog zoveel andere nieuwsbrieven. Deze blog is geen ‘aanval’ op nieuwssites op internet, het is meer bedoeld om je te laten nadenken over bepaalde zaken. Laat je je door jezelf ingestelde I-google bepalen wat je wil lezen? Of surf je zelf nieuwssites af, om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws?

Ter afsluiting, een scene uit de Pixar animatiefilm Wall-E, hoeveel wil je zelf bepalen en hoeveel wil je voor je laten bepalen?

Getagd: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Nieuws op internet: wie bepaalt wat jij ziet?..over nieuwsbrieven en rss-feeds voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: