Nieuws?!

07/09/2009 § Een reactie plaatsen


Deze blog kan wat warrig overkomen…achja, het is in ieder geval weer een blog.

Wat is nieuws? In boekjes voor eerstejaarsstudenten journalistiek staat het allemaal mooi genoteerd.

In Tilburg lazen we het boek: Wat is nieuws: tegenstellingen in de journalistiek van Freerk Teunissen

Op pagina 11 van dit boek staat een mooie kolom met de eisen waaraan een nieuwswaardig bericht zou kunnen voldoen.

Toch mist er iets…nieuws is vooral iets dat nog niet bekend is bij de mensen. Iets dat dus NIEUW is..

Mooi voorbeeld…aantal weken geleden bij TROS Kamerbreed zat Hero Brinkman van de PVV. Het ging op een gegeven moment over de AOW-gerechtigde leeftijd, Hero Brinkman meldt letterlijk: “De PVV is tegen verhoging van de AOW-leeftijd”. Het is terug te horen, het is terug te zien via de de tweets van het radioprogramma…

…twee weken later: Zie ik de Telegraaf, zie ik Teletekst…”PVV tegen verhoging AOW-leeftijd”…joh, groot nieuws. Opening Telegraaf, oké..Wilders meldt het, wellicht is dat het verschil. Maar het ging niet over Wilders, het ging over een inhoudelijk standpunt van een politieke partij. Was het dus NIEUW(?) Nee…absoluut niet.

Zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen van feiten die eerder in verschillende media verschenen zijn, maar pas later door anderen opgepikt en opnieuw geplugd als ‘nieuws’. Ongelooflijk, dan ben je als journalist dus verworden tot het herkauwen van nieuws waar je zelf niet eens achteraan hebt gezeten, maar wat collega’s van je, hebben uitgezocht. Een soort van ambtenaar. Je laten leiden door andere nieuwsorganisaties en dan een aantal dagen/weken later, net doen alsof het nieuws van ‘je eigen organisatie’ afkomstig is. Ik vind het prima, wat ik niet prima vind is dat je in die tijd wellicht zelf alweer andere nieuwsfeiten boven tafel had kunnen krijgen. Daar is het waar het om draait…niet of je een berichtje over kunt tikken, niet of je iemand voor de tv-camera haalt om hem/haar precies hetzelfde te laten zeggen als diegene een dag eerder in een radio-uitzending al gedaan heeft (en vervolgens net doen of je zelf het nieuws hebt gemaakt…hoe diep kun je zinken als journalist).

Daarin vind ik, als buitenstaander, het RTL Nieuws sterk, nieuws maken, in plaats van nieuwsfeiten brengen…nieuws maken is een stuk lastiger, maar een stuk uitdagender en interessanter, dan nieuws brengen wat al gebeurd is. Zelf nieuwe feiten aan het licht brengen, de enige reden waarom je mijns inziens bij een nieuwsorganisatie zou moeten willen werken. Zo word je nooit een ambtenaar of  een ‘persberichten overschrijver’. Mocht ik zelf dat dieptepunt bereiken, wat ik niet hoop, dan moet ik maar snel een ander beroep kiezen.

Getagd: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Nieuws?! voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: