Het belang van politieke interviews…

31/08/2010 § Een reactie plaatsen


…niet iedere keer staat er zoveel op het spel als tijdens het interview dat David Frost hield met Richard Nixon, maar het geeft wel aan wat er op het belang kán staan bij interviews. Dat het veel meer gaat over vraag en antwoord, veel dieper dan dat. Lang niet altijd natuurlijk, maar het gaat erom om die paar keer dát het erom gaat, je het ziet. Dat je als interviewer scherp bent. Dat je weet waar je mee bezig bent, weet waar je het over hebt. Omdat het over veel meer gaat dan een ‘lekker lopend’ interview te produceren, daar gaat het in dat geval juist níet om.

Laatst zag ik de film Frost/Nixon voor de derde keer. Vorig jaar vond ik in een boekenzaak in Londen ook het gelijknamige boek.

Door het zien van de film, de interviews met CDA-prominenten de afgelopen tijd en het wellicht einde van de formatie tussen VVD-CDA-PVV na vanavond, vond ik het aardig om een stukje film te tonen. Gewoon, om er nog maar eens op te wijzen hoe belangrijk politieke interviews kunnen zijn, voor de reconstructie van de waarrheid.

Voor zover je ooit een definitieve waarheid boven krijgt, want meestal valt er een antwoord op te maken uit het goed tussen de regels door luisteren, en dat heet dan weer ‘Haags’. Voor de luisteraar van buitenaf onbegrijpelijk, voor politieke journalisten zeer begrijpelijk, maar wel een tikje frustrerend. Een enkele keer krijg je wel een ‘normaal’ antwoord op een vraag. Die ene keer is van belang…hoe erg, dat wordt hieronder uitgelegd.

Hieronder het, voor mij, belangrijkste gedeelte van de film, niet omdat het het spannendste moment van de film is (dat zijn natuurlijk de daadwerkelijke interviews en spanningen er vlak voor en er vlak na), maar wel omdat het precies neerzet wat er op het spel staat. Degene die aan het woord is, is de researcher van het interviewteam van interviewer David Frost. Op dat moment is het echter nog niet zeker dat de researcher daadwerkelijk aangenomen wordt. Het betreft namelijk slechts een kennismakingsgesprek. Dat maakt het extra saillant. Hieronder dus:

Getagd: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Het belang van politieke interviews… voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: