Presidentsverkiezingen Egypte, een tussenstand…

08/04/2012 § Een reactie plaatsen


Eind mei ga ik weer terug naar Egypte om een volgend deel van de evolutie binnen de revolutie mee te maken, en niet een geheel onbelangrijk onderdeel, te weten, de presidentsverkiezingen. Hoe belangrijk die presidentsverkiezingen precies zijn, los van de symboliek, is zelfs nadat de uitslag bekend is geworden nog volstrekt onduidelijk. Dat lijkt vreemd, en dat is het eigenlijk ook.

Tenzij je ervan uitgaat dat de junta die in feite nog altijd het land bestuurt, het voor het zeggen wil houden. Alles hangt af van de nieuwe grondwet die pas ruim na de presidentsverkiezingen, in werking zal treden. Maar eerst moet die grondwet nog geschreven worden. Daar zal veel van afhangen. Die grondwet wordt overwegend geschreven door leden van de Moslimbroederschap en de Salafistische Nour-partij, diverse liberalen, alle Kopten en zelfs vertegenwoordigers van de alom gerespecteerde Al-Azhar Universiteit hebben zich al uit de commissie teruggetrokken, er is nogal wat kritiek op de samenstelling van de commissie.

Goed, de uiteindelijke hoeveelheid macht de nieuwe president krijgt is dus nog volstrekt onduidelijk. Maar wie die macht krijgt is ook nog niet duidelijk. Er zijn ruim twintig kandidaten die tot nu toe aan de eisen van voldoen.


De eisen waarvan ook misbruik gemaakt wordt als het de huidige machthebbers even niet uitkomt. Zo is elke belangrijke kandidaat nu wel ergens van beschuldigd.

De belangrijkste kandidaten hieronder:

Amr Moussa, oud-minister van Buitenlandse Zaken onder Mubarak en tot vorig jaar secretaris-generaal van de Arabische Liga, is al beschuldigd van het hebben van familie in Israël.

Iemand die, ondanks zijn ooit felle retoriek tegen Mubarak, toch altijd het regime heeft gesteund als minister van BuZa, maar ooit is weggepromoveerd naar de Arabische Liga omdat Mubarak hem als bedreiging begon te zien.

Daarnaast zijn er nog twee opvallende verschijningen die zich de laatste tijd in de strijd gemeld hebben. Zo levert de Moslimbroederschap een kandidaat. En dat terwijl ze eerder nog zo hadden beloofd om geen kandidaat te leveren. Maar beloftes en politiek, dat blijft toch altijd lastig. Het hoe en waarom zal ik hier nu even verder niet op in gaan, er zijn in elk geval diverse theorieën.

De kandidaat is: de grootste financier van de Moslimbroederschap, de zakenman Khairat al-Shater. Niet iedereen binnen de Moslimbroederschap is even blij met zijn kandidaatstelling, maar in hoeverre dit effect zal hebben op zijn populariteit is nog niet duidelijk. Mocht Al-Shater (die nog een strafblad heeft en waarvan niet geheel duidelijk is of dit wel of geen probleem vormt voor zijn kandidaatstelling) in de problemen komen dan heeft de Moslimbroederschap nog een reservekandidaat.

Dan nog een partij die geen kandidaat zou leveren: het leger. De junta, waartoe Mubarak behoorde. In feite het oude regime. Het levert een kandidaat, en niet de eerste de beste, namelijk: Omar Suleiman. Hij is nog bekend van de dag dat Mubarak opstapte, het was Suleiman die dat in zo min mogelijk woorden aan de Egyptenaren (en de rest van de wereld) bekend maakte.

Meer over Suleiman hieronder:

Voormalige chef Egyptische inlichtingendienst presidentskandidaat.

En ja, je moet binnen no time aan 30.000 handtekeningen komen om je überhaupt in te kunnen schrijven als kandidaat. Maar aangezien de politiek er is om problemen op te lossen, zijn ze daar vrij inventief in als het om de eigen persoon gaat.


Dan is er ook nog de Salafistische kandidaat, Hazem Abu Ismail, die al dan niet een moeder met Amerikaans paspoort zou hebben (en dus mogelijk wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen) en de uit de Moslimbroederschap gestapte kandidaat Abdel Moneim Aboul Fotouh, onder meer bij Egyptische jongeren populair.

Er is nog een hoop te melden wat betreft achtergronden, complottheorieën, achterkamertjespolitiek op z’n Egyptisch, de rol van Amerika (die het leger vrolijk financieel blijft steunen) en allerlei andere zaken die van invloed kunnen zijn op de presidentsverkiezingen in Egypte. Een ultrakorte samenvatting is echter deze tweet die ik vandaag kreeg van een Egyptische Nederlander: “Soleiman’s show! Nothing has changed in Egypt! Mubarak’s vice president, zijn premier en zijn minister van BUZA zijn kandidaten!”

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Presidentsverkiezingen Egypte, een tussenstand… voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: