Complex Syrië, een jaar in radiogasten samengevat

09/04/2012 § Een reactie plaatsen


De situatie in Syrië is ongelooflijk, er vallen tientallen doden per dag, en NGO’s proberen zo goed en zo kwaad als het gaat humanitaire hulp te bieden aan de Syrische bevolking. Maar de situatie is ook ongelooflijk complex. Een aardige schets van hoe complex de situatie is, biedt een samenvatting van de mensen die we het afgelopen jaar over de opstand in Syrië te gast hebben gehad in de Nieuwsshow.

Hieronder een korte samenvatting:

Iba Abdo, politicologe en Syrisch-Nederlandse : te gast op 14 mei 2011. “Mensen eisen vrijheid, eisen democratie, gelijke rechten en bescherming van minderheden.”

Petra Stienen, oud-diplomate en in die hoedanigheid jaren woonachtig in Syrië: te gast op 7 juli 2011. “Ze hebben steeds de angstkaart gespeeld, dan zeggen ze: als Assad weg is, dan gebeurt er wat er in Libanon gebeurd is, of wat er in Irak gebeurd is, en dat is niet ondenkbaar. Als straks Assad weg is, zal er nog heel veel op dat vlak moeten gebeuren.”

Munir Abdulrahman, Syrisch-Nederlandse activist, te gast op 13 augustus 2011: “De revolutie kost altijd bloed en is niet meer te stoppen. De mensen hebben geen angst meer.” “Verder is het land niet veranderd sinds ik 26 jaar geleden weg ben gegaan.”

Jorn Decock, journalist eerder woonachtig in Damascus, te gast op 31 december 2011: “Elke voorspelling die ik in het voorbije jaar gedaan heb is verkeerd gebleken. Iedereen zat voortdurend fout met zijn voorspellingen. Uiteindelijk denk ik dat wat het regime de das om zal doen de economie is, die is compleet stilgevallen. Het regime valt zonder geld, ze zijn aan het bedelen bij zakenmensen die zij zelf rijk hebben gemaakt.”

Yvonne Donders, hoogleraar mensenrechten, te gast op 4 februari 2012: “Zelfs de Amerikanen zijn vrij optimistisch. We kunnen niet helemaal voorspellen dat er niets gaat gebeuren.”

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad, te gast op 11 februari 2012: “Er worden verdorie kinderen aan flarden geschoten in Syrië en dat moeten we blijven aanklagen.”

Marno de Boer, militair historicus, te gast op 11 februari 2012: “Begin januari was het nog vrij rustig in Damascus. Enorme sfeer van angst, zowel voor het regime als wat er daarna gaat komen.” “De oppositie is handig in het bespelen van de publieke opinie.”

Garrie van Pinxteren, China-deskundige van Instituut Clingendael, te gast op 11 februari 2012: “Je kunt beter aan het onderhandelen blijven, hoe moeilijk dat ook is.”

Daad Kajo, Syrisch-Nederlandse auteur, te gast op 10 maart 2012: “Ze kunnen daar gewoon regime uitschelden. Regime is zo druk met gewapende opstandelingen en heeft daardoor minder energie over voor de rest van de mensen. Ze kunnen in openbaar alles plaatsen op Facebook.” “Ik heb nog nooit in mijn leven meegemaakt dat Assad-familie zoveel aanhangers had in Syrië zoals nu. Omdat er nu zoveel bange mensen zijn die achter het regime staan, ze zien hem als iemand die hun veiligheid verzekerd.” “Er zijn verhalen dat Alawieten achter Assad staan, maar dat is niet waar. Ook zij zijn benadeeld.”

Leon Willems, directeur Free Press Unlimited, te gast op 10 maart 2012: “Het is hartstikke moedig wat die burgerjournalisten doen. We moeten ze helpen.”

Maarten Zeegers, Arabist en auteur van boek “Wij zijn Arabieren, portret van ondoordringbaar Syrië”, te gast op 7 april 2012: “Dit gaat nog heel lang duren, de rebellen en de demonstranten hebben geen overweldigende meerderheid. De kans dat ze het regime omverwerpen is gewoon klein. Conflict blijft aanmodderen. Maar in principe blijft conflict net zo erg als maanden geleden, er vallen nog altijd tientallen doden per dag.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Complex Syrië, een jaar in radiogasten samengevat voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: