De Formule 1 wereld krijgt bloed aan haar handen in Bahrein…

16/04/2012 § Een reactie plaatsen


“En we zijn er over een week weer. Dan vanuit Bahrein. Tot dan”, aldus de tv-commentator na de Formule 1 race van China.

Liever niet tot dan.

F1-baas Bernie Ecclestone beweerde over Bahrein: “Ik ken mensen die er wonen en het is er erg rustig en vredig.”

Even wat korte voorbeelden van de situatie in het land. (zie onderstaande links)

“Rouwprocessie Bahrein loopt uit de hand”

“Vrijheid of marteldood”

“Rights activists aim to stop Bahrain auto race”

“F1: No one wants to go to Bahrain – journalist”

“Why Formula 1 is playing with fire by sticking to its guns over the Bahrain Grand Prix”

Als je, zoals Ecclestone doet, de situatie gewoon ontkent, dan is er inderdaad geen reden om niet naar Bahrein te gaan. Of als je zoals de voorzitter van de FIA, Jean Todt, zegt dat je slechts bent geïnteresseerd in sport, niet in politiek, dan moet je vooral gaan.

Maar dan had je vorig jaar ook moeten gaan.

En dan moet je nooit meer klagen over gewonden of doden die er vallen vanwege demonstraties tegen de race in Bahrein. Dan moet je de regering van Bahrein steunen die de race door wil laten gaan en niet de mensen die opkomen voor hun rechten.

Vorig jaar sprak F1-coureur Mark Webber zich nog uit tegen racen in Bahrein. Als enige Formule 1 coureur. Maar ook zijn ruggengraat is flexibel, want dit jaar laat hij het volgende optekenen: “Als Formule 1-coureur heb ik een contract met mijn team. Het team heeft een contract met de FIA die een WK van twintig races houdt. Wij gaan naar die circuits en racen. Zo ligt het.”

Er is slechts 1 iemand die uit morele overwegingen niet naar Bahrein afreist, een cateringmedewerkster van het Williams F1-team, het gevolg? Haar contract werd ontbonden.

Blijkbaar moet koste wat kost een race plaatsvinden waar ongetwijfeld tegen gedemonstreerd gaat worden, waarbij mensen worden beschoten, verwond en gearresteerd. Wat wellicht niet gebeurt als de F1 race niet was doorgegaan. Er zullen ongetwijfeld nog demonstraties in het land plaatsvinden ook na de race, en ook als de race niet zou doorgaan. Maar 1 ding is zeker: de race zal in elk geval niet bijdragen aan minder demonstraties, minder politieke gevangenen en minder gewonden en doden.

Ohja, en waarom horen we relatief weinig over Bahrein eigenlijk? Zie de link naar het artikel van het Amerikaanse The Atlantic’ “The American PR Firm Helping Out Bahrain’s Brutal Monarchy”

UPDATE:

In onze uitzending van de TROS Nieuwsshow van 21 april ging het ook over de Formule 1 race in Bahrein en de politieke situatie in het land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu De Formule 1 wereld krijgt bloed aan haar handen in Bahrein… voor De wereld van Bas.

Meta

%d bloggers liken dit: